Yalen historia

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/TietoaYalestakuvat/Yalenhistoria.jpg

Yale on yksi maailman vanhimmista kansainvälisistä lukitusalan brändeistä ja yksi lukitusteollisuuden tunnetuista toimijoista. Yale on tehnyt historiansa aikana keksintöjä, jotka ovat olleet merkittäviä lukituksen kehittymisessä ei vain pelkästään Yalelle vaan koko lukitusteollisuudelle.

Alku

Yalen juuret ulottuvat aina siirtomaa-ajan Amerikkaan. Perhe muutti paremman elämän toivossa uuteen maailmaan Pohjois-Walesta. Sukupolvia myöhemmin noin 1840 Linus Yale Senior aloitti uudenlaisten  korkean turvatason lukkojen suunnittelun ja valmistuksen. Hän erikoistui kalliisiin, käsityönä valmistettuihin pankkien käyttöön tarkoitettuihin lukkoihin.

Uraauurtavia keksintöjä

Linus Yale Seniorin poika lähti mukaan isänsä liiketoimintaan vuonna 1850. Hän viimeisteli isänsä aloittaman tappihaittasylinterilukon kehitystyön ja patentoi ratkaisun. Sen myötä hänet nostettiin oman aikansa lukitusalan ammattilaiseksi. Vuonna 1862 hän esitteli  kombinaatiolukon pankkien käyttöön, joka oli  ratkaiseva edistysaskel siirtymiselle avainkäyttöisistä lukoista numeroyhdistelmälukkoihin. Alkuperäisen keksinnön ominaisuudet ovat vielä tänäkin päivänä käytössä.

Yale sylinterilukko syntyy

Yale Junior teki kokeita lukolla, jonka mekanismi pohjautui egyptiläisten yli 4000 vuotta sitten käyttämään mekanismiin. Vuosina 1861 ja 1865 saadut patentit osoittivat sen, että Yale onnistui vihdoinkin luomaan merkittävimmän keksintönsä - Yale tappihaittasylinterin. Linus Yale Junior muokkasi pysyvästi koko lukitusteollisuutta edistyksellisillä keksinnöillään.

Maailman valloitus

Luottaen saatuihin patentteihin ja Yale nimen arvostukseen Yale Junior ja hänen kollegansa Henry Towne perustivat Yale & Towne-nimisen yrityksen vuonna 1868. Yritys työllisti 35 henkilöä.

Yritys kasvoi ja laajensi toimialaansa nostokoneisiin ja trukkeihin. Vuonna 1879 lanseerattiin ensimmäinen riippulukkojen tuotesarja. Yritys hankki myös omistukseensa ovensulkimia valmistavan Nortonin.

Elokuussa vuonna 2000 ASSA ABLOY -lukituskonserni osti Yalen omistukseensa, ja siitä lähtien Yale on ollut tärkeä osa tätä maailman johtavaa lukitusratkaisujen ja oviympäristöjen toimittajaa.