Avaimeton älylukko

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/blogi/secured%20images/Secured%20-%20avaimeton%20%c3%a4lylukko.jpg

Avaimeton älylukko

Viimevuosina olemme todistaneet älylukkojen suosion suurta kasvua, eikä kasvun odoteta ainakaan hidastuvan. Tämä näkyy myös siinä, että Yale Doorman -älylukko  on suosituin Yale Smart Living -sarjaan kuuluva tuotteemme. Todistamme samanlaista muutosta kuin aikoinaan autojen lukituksen sähköistymisessä. Harva menee enää autoonsa mekaanisella avaimella.

  • Erityisesti uudisrakentamisessa älylukot ovat suosittuja, sillä kukapa haluaisi laittaa uuteen taloonsa vanhenevaa tekniikkaa. Useat rakentajat laittavat taloonsa muutakin älyä, joten on luonnollista, että älykäs turvallisuus kiinnostaa. Yleensä älylukko tulee oveen talon viimeistelyvaiheessa, mutta toisinaan älykäs lukitus helpottaa myös rakennusvaihetta, kun eri asiantuntijoille voi antaa väliaikaisia käyttökoodeja tai heille voi avata oven etänä.
  • Toinen suuri älylukkojen kohderyhmä on korjausrakentaminen. Korjausrakentajat päivittävät taloa nykyaikaan, joten oveen on luontaista vaihtaa älylukko tässä yhteydessä.
  • Monet vaihtavat myös älylukkoon lukkojen uusimisen yhteydessä. Jos lukot kerran kaipaavat vaihtoa, miksei niitä päivittäisi saman tien moderneiksi? Monet älylukot, voidaan asentaa helposti vanhaan oveen. Yale Doorman -älylukko sopii lähes kaikkiin suomalaisiin oviin ja käy suoraan ABLOY 4190, LC100, LC102 ja LC190 -lukkorunkojen tilalle, ilman oven työstämistä.
  • Ajankohtainen älylukko on lapsen aloittaessa koulunkäynnin , ja lisäksi joissakin perheissä on asennettu älylukko helpottamaan vanhusten hoitamista.

 

Mikä on älylukko?

Älylukon määritteleminen on hankalaa, sillä ala on kehittyvä, eikä vakiintunutta määritelmää ole. Käytännössä älylukituksesta puhutaan silloin kun oven avaamiseen voidaan käyttää jotain muutakin tapaa kuin perinteistä mekaanista avainta ja näitä kulkulupia (koodeja, kulkutunnisteita, tms.) voidaan helposti hallinnoida joko lukon valikosta tai vaikkapa mobiilisovelluksella. Usein älylukko voidaan liittää osaksi muita järjestelmiä kuten hälytysjärjestelmiin.

Älylukko tarvitsee toimiakseen sähköä, joko paristoista tai johtojen kautta. Sähkölukko ei kuitenkaan aina ole älykäs. Lukkoa hankkiessa kannattaakin olla tarkka siitä, että ymmärtää, millaisia ominaisuuksia lukossa on, ja onko kyse todellakin älykkäästä lukosta.

 

Älylukon edut?

  1. Älylukko on turvallinen valinta

Älylukko poistaa avaimiin liittyviä riskejä. Lisäksi oven lukitusta on helpompi seurata ja hallinnoida, myös etänä. Mekaanisiin avaimiin liittyy erilaisia riskitekijöitä liittyen turvallisuuteen, rahan menetykseen sekä sisäänpääsyyn.

  • Turvallisuusriskin muodostavat esimerkiksi vanhojen asukkaiden palauttamattomat avaimet sekä kadonneet avaimet, jotka voivat joutua vääriin käsiin. Joissakin tapauksissa avainten kopioiminen on myös mahdollista, ja lisäksi hämmästyttävän moni pitää vara-avainta piilossa tontillaan.
  • Avain saattaa unohtua tai kadota, jolloin sisäänpääsy ei onnistu ilman ulkopuolista apua.
  • Lukon avaamisesta, uudelleen sarjoittamisesta ja uusista avaimista puolestaan koituu kustannuksia.

Älylukon kulkulupia voi hallita itse helposti, ja tämä onkin sen ehdoton etu. Tällöin poistetaan edellä mainitut avaimiin liittyvät riskit. Koodilukoissa avain ei voi hävitä, eikä sitä tarvitse muistaa ottaa mukaan. Toiset älylukot toimivat kulkutunnisteella eli ns. avainlätkällä, joka on elektroninen avain. Kulkutunnisteen voi aktivoida ja poistaa käytöstä itse, tarpeen mukaan. Yale Doorman -älylukko toimii sekä koodilla että kulkutunnisteella. Lisäksi Yale Doorman -älylukkoon saa mobiiliohjauksen. Kussakin käyttötavassa on omat hyötynsä.

Automaattinen lukinta takaa, ettei ovi ei voi jäädä vahingossa auki. Esimerkiksi Yale Doorman -älylukko lukittuu automaattisesti, kun ovi suljetaan. Teille, jotka haluatte pitää ovea päivisin auki, kerrottakoon huojennukseksi, että lukkoon voi valita myös päivätilan, jolloin lukko on oletusarvoisesti auki.

Älylukko mahdollistaa käyttölokin seuraamisen. Näin talon omistaja näkee, kuka ovesta on milloinkin kulkenut. Sen avulla voidaan nähdä, onko lapsi päässyt turvallisesti kotiin tai käytettiinkö siivoojan kulkukoodia työajan ulkopuolella.

Monelle tulee yllätyksenä se, että Yale Doorman kuuluu Abloy lukkojen valikoimaan. Yale Doorman -älylukolla on Abloy Secured -leima. Tämä tarkoittaa sitä, että lukon toimivuuden, turvallisuuden ja laadun testaukseen käytetään samoja metodeja kuin muiden Abloy-tuotteiden.

             2. Älylukitus helpottaa arkea

Avaimettomuus on helpotus. Avaimia ei tarvitse muistaa, kantaa mukana tai toimittaa kukkien kastelijalle. Lenkille voi lähteä ilman, että miettii mihin avaimen laittaa, eikä avainta tarvitse kaivella laukun pohjalta kauppakassit kädessä. Moni on yllättynyt avaimettoman lukon tuomasta vapaudentunteesta älylukon hankkimisen jälkeen.

Väliaikainen kulkukoodi tuo joustavuutta. Koodilukkoon ohjelmoitavan väliaikaisen kulkukoodin voi antaa vaikka remontoijalle. Tällöin työntekijät pääsevät kulkemaan helposti, mutta vain sovitun ajan, eikä avaimista tarvitse huolehtia.

Älylukon mobiiliohjaus tuo lisäominaisuuksia. Usein älylukkoa voi ohjata mobiilisovelluksen kautta. Lukon asetusten muuttaminen älylaitteella tuo käyttömukavuutta ja ketteryyttä lukon hallintaan. Mobiiliohjaus mahdollistaa älykkään lukon etäkäytön, jolloin oven voi avata haluamilleen henkilöille matkankin takaa. Kotona oloa ei tarvitse ajoittaa lähettien toimituksien mukaan, eikä kotiin tarvitse lähteä töistä, jos lapsi on unohtanut avaimen. Siivoojan voi päästää sisään vaikka mökkilaiturilta käsin. 

Haluatko tietää lisää älylukoista? Tutustu tuotesivuumme tai lue lisää blogeista .

 

 

Kirjoittanut: Janika Niskanen, Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö / Abloy Oy