Puhuttaessa älylukoista, monen mieli vaeltaa luksustuotteeseen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin varakkailla asuinalueilla. Näin asia olikin vielä kymmenen vuotta sitten, mutta sittemmin älylukot ovat arkipäiväistyneet ja ovat nykyisin kaikkien saatavilla.

Älylukon hinta verrattuna mekaaniseen lukkoon

Lukkoa uusiessa moni vertaa älylukkoa mekaaniseen avainpesään. Kun tehdään uudisrakennusta tai saneerauksen tarpeessa on koko lukitusjärjestelmä, vertailuun pitäisi ottaa kuitenkin kaikki lukitukseen tarvittavat osat. Avainpesän lisäksi tarvitaan oven sisään upotettava lukkorunko, painikkeet sekä tietenkin ne avaimet. Yale Doorman -älylukko sisältää itsessään kaikki nämä osat. Pakkauksessa mukana tulee itse lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta. Vastarauta tulee molemmissa tapauksissa hankkia erikseen.

Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 360,00 eurossa. Kolmella avaimella mekaanisen Abloyn Sento -lukituksen hinta tulee samoihin lukemiin. ”Moni vertaa Yale Doormanin hintaa suoraan mekaaniseen avainpesään, muttei tule verranneeksi kokonaiskustannusta”, kertoo Yalen tuotepäällikkö Markku Ryynänen Abloylta.

Älylukon todellinen kustannus

”Asiakkailla saattaa olla ajatus siitä, että älylukko on kallis investointi, eivätkä edes lähde tutkimaan todellisia kustannuksia”, sanoo Ryynänen. Hintaa voi verrata muuhunkin kuin vaihtoehtoiseen mekaaniseen lukitukseen. Älylukko maksaa suunnilleen saman verran kuin keskiverto älypuhelin. ”Kun puhutaan älylaitteista, useimmilla suomalaisilla on kokemusta älypuhelimista. Siksi hintaa on helpompi hahmottaa puhelimen kautta”, jatkaa Ryynänen.

Älylukon, kuten mekaanisenkin lukon, voi joko asentaa itse tai asennusta voi pyytää Abloy valtuutetulta Yale-partneri lukkoliikkeeltä. Asennus maksaa keskimäärin alle 200 euroa. Hintaa nostaa se, mikäli asennuskohde sijaitsee kaukana tai ovea joutuu työstämään. Yale Doorman sopii sellaisenaan kuitenkin suureen osaan Suomalaisista ovista. Joissakin, etenkin uusimmissa ovissa, asennus saattaa tarvita karasiirtimen, joka siirtää sisäpuolen yksikön asennusta muutamalla millillä oven keskiosaan päin. Näin ovi mahtuu aukeamaan, ilman että lukko ottaa kiinni tiivisteisiin tai karmiin.

Yale Doorman -älylukkoa voi käyttää joko koodilla tai kulkutunnisteilla tai sitten matkapuhelimella. Älylukon etäkäyttö matkapuhelimella mahdollistuu erikseen myytävällä lisäosalla, johon kuuluu nettiin yhdistettävä keskusyksikkö sekä lukon sisään asennettava lukkomoduuli. Etäkäytön mahdollistavan lisäosan kustannus on noin 180 euroa.

Älylukon hyödyt verrattuna kustannuksiin

Avaimeton älylukko tuo käyttäjälleen monia elämää helpottavia hyötyjä. Suurin hyöty liittyy varmastikin avaimettomuuden tuomaan helppouteen. Sen lisäksi, ettei avaimia tarvitse itse kantaa mukana, ei kotona tarvitse myöskään päivystää avaamassa ovea, milloin kenellekin. Loman aikana kukkien kastelija tai lemmikkien hoitaja pääsee kätevästi sisään omalla koodilla, joka voidaan poistaa, kun sen käyttötarve loppuu. Pakettitoimitukselle oven voi avata etänä, eikä tavaroita tarvitse lähteä hakemaan lähimmästä toimituspisteestä.

Yksi konkreettinen hyöty avaimettomasta lukosta on se, ettei avainten häviämisestä tarvitse huolehtia. Mekaanisessa lukossa avainten häviäminen tarkoittaa usein lukon uudelleen sarjoittamista, jottei hävinneellä avaimella pääse vieraat henkilöt sisään kotiin. Hintaa sarjoitukselle voi tulla noin 120–300 euroa. Hintaan vaikuttaa sarjoitettava lukkopesä, lukkopesien määrä sekä avainten määrä. Yale Doorman -älylukon kanssa kadonneista avaimista ei tarvitse huolehtia, eikä lukkojen sarjoittamisen lisäkustannuksia synny. Älylukon kulkukoodeja voi hallinnoida itse ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa itse käytöstä. Näin avaimettomuus lisää myös turvallisuutta.

 

Huom. tuotteiden ja palveluiden hinnat vaihtelevat jälleenmyyjittäin. Jälleenmyyjät määrittävät tuotteiden ja palveluiden jälleenmyyntihinnat itsenäisesti. Jutussa esitetyt hinnat ovat noin hintoja maaliskuussa 2020.

 

Haluatko tietää lisää älylukoista? Tutustu tuotesivuumme tai lue lisää blogeista.

Kirjoittanut: Janika Niskanen, Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö / Abloy Oy