Kun puolitoista vuotta sitten tulin töihin ABLOY Oy:lle, Yale-tuotteiden markkinointipäälliköksi, minulle tarjottiin Yale Doorman -älylukkoja kotini oveen. Olisi hyvä saada käyttökokemusta lukosta, jotta ymmärtäisin, millaisesta älylukosta on kysymys, ja jotta voisin kertoa tuotteesta aidosti ja luontevasti niin jälleenmyyjille kuin kuluttajillekin. Voi kuinka oikeassa he olivatkaan!

 

Avaimeton älylukko – vapauttava tunne

 

Minulla on ollut Yale Doorman -älylukko käytössä nyt hieman yli vuoden. Jos minun pitäisi kuvailla käyttökokemusta yhdessä sanalla, se olisi VAPAUTTAVA. Avaimettomuuden tuoma vapauttava tunne, on asia, joka on koettava, ennen kuin sen ymmärtää. Kuinkahan monta kertaa päivässä minäkin ennen kokeilin taskujani vain varmistaakseni, että avaimet ovat mukana. Kuinka useasti kotoa lähtiessäni etsin avaimiani. Nykyisin minun ei tarvitse miettiä avaimia kertaakaan päivän aikana. Niin paljon aivokapasiteettia on vapautunut muille murheille.

Muistelin juuri kotiin tullessani sitä, kuinka ennen jouduin pakkasella, kauppakasseja kantaen, ottamaan hanskat pois käsistä ja kaivelemaan kotiavaimia takin taskusta. Nykyisin vain näppäilen koodin ja olen sisällä. Vielä vuodenkin jälkeen jaksan innostua avaimettomuudesta. 

Älylukon etäohjaus tuo lisää vapautta

 

Puoli vuotta käytin Yale Doorman -älylukkoa koodilla, ilman etäohjausta. Halusin saada käyttökokemusta molemmista lukon hallintatavoista. Sellaisenaan lukko jo helpotti elämää. Väliaikaiset koodit voi ohjelmoida äänivalikon kautta ja kuten edellä totesin, avaimettomuus tuo huolettomuutta. Älylukon lisääminen Yale Smart Home -järjestelmään avasi kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden. Yale Home applikaation kautta pystyn hallinnoimaan lukkoa puhelimella, vaikka etäohjauksella.

Käytännössä tämä on osoittautunut hyödylliseksi ominaisuudeksi useissa tilanteissa. Kun tilasimme nuohoojan, emmekä olleet itse paikalla hänen saapuessaan, avasin oven etänä ja asetin lukon auki-tilaan hänen käyntinsä ajaksi. Näin nuohooja pääsi käymään vapaasti myös katolla huoltotoimenpiteiden aikana. Nuohoojan ollessa valmis, hän pirautti minulle töihin, ja minä lukitsin oven etänä. Kätevää!

Remontoijalle tein väliaikaisen koodin, sillä hän tuli ja meni päivän aikana useamman kerran. Ensimmäisellä kerralla yllätyin, kun koodi ei toiminutkaan. Avasin oven puhelimellani ulkona odottavalle remppakaverille ja aloin selvittää asiaa. Huomasimme, että iOS laitteilla koodin voimassaolologiikka oli käänteinen Android-laitteisiin verrattuna. Olin laittanut koodin voimaan kaikkina muina aikoina, paitsi silloin kun sen piti olla voimassa. Tästä viestiä kehitykseen ja saimme epäloogisuuden korjattua. Olipa hyvä, että kokeilin!

Älylukko tuo turvaa ja mielenrauhaa elämään

 

Kuuluin ennen niihin ihmisiin, jotka kotoa lähtiessään tarkistavat moneen kertaan, onko ovi lukittuna, ja vielä matkalla töihin miettivät, että jäikö se ovi sittenkin auki. Siksi Yale Doorman sopiikin minulle niin mainiosti: lukko lukitsee oven automaattisesti, kun ovi painetaan kiinni. Nykyisin kotoa lähtiessäni jään oven ulkopuolelle kuuntelemaan, kuinka sähkölukko surauttaa oven lukkoon. Tämä tuntuu olevan aivoilleni riittävä varmistus siitä, että kaikki on kunnossa, sillä enää en ole murehtinut jäikö ovi auki.

Kuulun myös niihin ihmisiin, jotka nukkumaan mennessään rämpyttävät ovenkahvaa varmistaakseen, että ovi on varmasti lukossa. Tämäkin kiusa on poistunut elämästäni! Tiedän, että ovi on lukittu. Jos joskus mietityttää vielä nukkumaan käydessä vedinkö ulko-oven kiinni, avaan vain Yale Home applikaation ja tarkistan, että ovet ovat lukossa. Samalla voin napsauttaa Yale Smart Home -hälytinjärjestelmän kuorivalvonnan päälle. Kuorivalvonta valvoo asunnon ulkokuorta, muttei hälytä sisällä tapahtuvasta liikkeestä.

 

Olikohan vielä jotain kritisoitavaa? Olen yhdistänyt älylukon Yale Smart Home -hälytinjärjestelmään. Kerran kotiin tullessani näppäilin koodin normaalisti lukkoon, mutta yllätyksekseni hälytin ei mennytkään normaalisti pois päältä, vaan sireeni pärähti soimaan. Soittamalla tukeemme varmistui, että ohjelmistossa oli tehty päivitys ja jostain syystä lukkoni ei ollut tunnistanut kotiin tuloani. Onneksi sain hälytyksen poistettua applikaation kautta. Tämän jälkeen kaikki on toiminut jälleen loistavasti.

Yale Doorman -älylukot asensi Lukko-Tiimi Oy.

 

Haluatko tietää lisää älylukoista? Tutustu tuotesivuumme tai lue lisää blogeista.

Kirjoittanut: Jutun on kirjoittanut Janika Niskanen, Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö (Abloy Oy), omista kokemuksistaan.