Älykäs hälytysjärjestelmä

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/blogi/Pillar_page2_%c3%84lyk%c3%a4s%20h%c3%a4lytysj%c3%a4rjestelm%c3%a4.jpg

Älykäs hälytysjärjestelmä

Tutkimuksemme mukaan lähes puolet suomalaisista vapaa-ajan asunnon tai pientalon omistajista on kiinnostunut älykkäistä hälytinjärjestelmistä. Hälytysjärjestelmä on älykkään kodinturvallisuuden kantava voima, ja löytyykin yhä useammasta suomalaisesta kodista. Onko syynä asuntomurtojen määrän kasvu vai lisääntynyt turvattomuuden tunne? Näyttää kuitenkin siltä, että seuraamme länsinaapurimme jalanjäljissä kodin turvaamisessa. Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin luuta laitettiin nojaamaan oveen merkiksi siitä, ettei ketään ole kotona. Vapaa-ajan asuntojen muuttuessa yhä varusteluimmiksi murtohälytin kasvattaa suosiotaan myös mökkiympäristössä. Tulipa älykäs hälytysjärjestelmä kotiin tai mökille, ovat helppokäyttöisyys ja luotettavuus järjestelmän kulmakivet.

 

Mihin älykästä hälytysjärjestelmää käytetään?

  • Monet käyttävät hälytysjärjestelmää arjessa kodin turvaamiseen, ja napsauttavat hälytykset päälle aina kun eivät ole kotona.
  • Toisilla on kotihälytin käytössä kotona ollessa, esimerkiksi öisin. Monissa järjestelmissä onkin mahdollisuus määritellä, mitkä toiminnot toimivat kotona ollessa, mitkä puolestaan talon ollessa tyhjillään.
  • Jotkut käyttävät turvajärjestelmää kodin turvaamiseen matkojen ajaksi.
  • Vapaa-ajan asuntojen turvaaminen murtohälyttimillä on yleistynyt huomattavasti.
  • Varastojen, työtilojen ja autotallien turvaamiseen käytetään hälytinjärjestelmää enenemässä määrin.

Mitä kodin hälytysjärjestelmä sisältää?

 

Miten älykäs hälytysjärjestelmä toimii?

Kodin hälytysjärjestelmä rakennetaan keskusyksikön ympärille. Kaikki hälytinjärjestelmään kuuluvat laitteet liitetään tähän keskusyksikköön. Keskusyksikkö tarvitsee virtalähteen sekä yleensä internetyhteyden. Ennen kuin siis innostut hankkimaan älykkään hälytysjärjestelmän mökille, kannattaa miettiä, miten nämä kaksi ehtoa täytetään.

Hälytysjärjestelmän hallinnointi mobiililaitteella on yleistä älyjärjestelmille. Esimerkiksi älypuhelimeen ladatun mobiilisovellukseen kautta asukas käyttää järjestelmää, muokkaa asetuksia ja ajastaa toimintoja. Hälytykset päälle ja pois päältä. Yleinen älykkäiden turvajärjestelmien toiminto on ilmoitukset hälytyksistä käyttäjän puhelimeen. Esimerkiksi Yale Smart Home -hälytysjärjestelmä lähettää omistajan puhelimeen ilmoituksen havaitsemastaan liikkeestä tai vaikka palohälytyksestä. Myös älypuhelin lähettää toimintokomennon järjestelmän keskusyksikölle, joka puolestaan välittää tiedon siihen liitetyille laitteille.

Valittavana on joko langallisia tai langattomia hälytinjärjestelmiä. Tämä tarkoittaa sitä, että hälytysjärjestelmän laitteet liitetään keskusyksikköön joko asuntoon vedettävien kaapeleiden kautta tai langattomasti radiotekniikan välityksellä. Langallinen murtohälytin on pysyvämpi ratkaisu, etenkin jos kaapelit haluaa piilottaa kodin rakenteisiin. Langaton kotihälytin on helpompi asentaa, ja lisäksi siihen on helpompi liittää lisäkomponentteja myöhemmin. Langattomissa järjestelmissä liiketunnistimet ja muut komponentit toimivat yleensä paristoilla.

 

Kodin hälytysjärjestelmä helpottaa arkea

Kotihälytin on ensisijaisesti murtohälytin, mutta yleensä turvallisuuden lisäksi hälytinjärjestelmää voi käyttää arkea helpottaviin asioihin. Esimerkiksi etäohjattavilla pistorasioilla voi muuntaa muitakin kodin laitteita älykkäästi hallittaviksi. Valaisimia voi liittää järjestelmään mobiiliapplikaatiolla hallittavaksi, tai talvella voi tarkistaa mökin lämpötilan sovellukseen kytketyn ilmanlämpösensorin avulla, ja tarvittaessa napsauttaa sähkölämmityksen päälle etäohjattavan pistorasian avulla. Hälytysjärjestelmän lokista näet myös, että lapsesi on saapunut koulusta kotiin.

Haluatko tietää lisää hälytysjärjestelmästä? Tutustu tuotesivuumme tai lue lisää blogeista.

 

 

Kirjoittanut: Janika Niskanen, Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö / Abloy Oy