Valvontakamera tuo turvaa

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/blogi/Pillar_page3_Valvontakamerat.png

Valvontakamera tuo turvaa

Tutkimuksemme osoittaa, että valvontakamerat kiinnostavat suomalaisia pientaloasujia. Kiinnostuksen kohteita ovat niin langattomat ulkokamerat, langattomat sisäkamerat kuin tallentava videovalvonta. Kameravalvonta kotiin onkin helppo hankkia ja asentaa. Valvontakameroiden sisällyttäminen hälytysjärjestelmään on yleistä, mutta niitä käytetään myös yksittäin. Iso osa valvontakameroiden tehosta perustuu siihen, että turvakamerat toimivat ennaltaehkäisevästi säikyttiminä. Kameravalvonnasta kannattaakin auliisti kertoa esimerkiksi kameravalvonta-tarroilla.

IP-kamera valvontakamerana

IP-kamera on valvontakamera, joka toimii tietoverkossa. Nykyisin IP-valvontakamera kaapeloidaan käyttäen normaalia data-kaapelia. Monista taloista löytyykin data-kaapelointeja jo valmiiksi. IP-kamera voi olla myös langaton, jolloin se liitetään tietoverkkoon langattomasti. IP-kamera voi siis olla myös WiFi-kamera. 

WiFi-kamerat eli langattomat valvontakamerat

WiFi-kamera ei ole, ainakaan vielä, virallinen termi, mutta sanaa käytetään korostamaan kameran langatonta liittämismahdollisuutta. Kyse on siis langattomista valvontakameroista, jotka liitetään WiFi-verkkoon. Langattomuus tarkoittaa nimenomaan langattomuutta tietoverkkoon. Langattomat turvakamerat onkin helppo asentaa. Kamera tarvitsee kuitenkin virtalähteen, ja useimmiten kamera vaatii sähköliitännän. Joissakin WiFi-kameroina markkinoiduissa tuotteissa, kuten Yale Smart Home WiFi -ulkokamerassa, on myös langallisen liittämisen mahdollisuus. Nimestä ei voikaan aina päätellä, mitä kaikkia liittämismahdollisuuksia kamera tarjoaa. Tästä syystä kannattaakin aina tutustua kameran ominaisuuksiin.

Valvontakamera ulkokäyttöön vai valvontakamera sisäkäyttöön

Ulkokäyttöön tarkoitetussa valvontakamerassa on IP-luokitus, joka kertoo siitä, miten kamera on suojattu sääolosuhteilta kuten sateelta. Myös pakkasenkestävyys on otettava ulkokameroissa huomioon. Nykyisin useissa ulkokameroissa on pitkä yönäkö. Pitkästä pimeänäöstä on hyötyä avarilla piha-alueilla. Ulkokameroihin on saatettu liittää myös muita sellaisia ominaisuuksia, jotka laajentavat kameran käyttötarkoitusta. Esimerkiksi Yale All-in-One Wifi -valvontakamera  pitää sisällään kuistivalon sekä hälytyssireenin. 

IP-luokitusten selitykset:

  • IP65 = Täydellisen pölytiivis. Suojattu kaikista suunnista tulevilta vesisuihkuilta.
  • IP66 = Täydellisen pölytiivis. Suojattu kaikista suunnista tulevilta voimakkailta vesisuihkuilta.
  • IP67 = Täydellisen pölytiivis. Kestää hetkellisen upotuksen veteen.

Sisäkäyttöön tarkoitettuja valvontakameroita on harvemmin IP-luokiteltu, ja niiden pimeänäkö on usein lyhyempi kuin ulkokameroissa. Sisätiloissa harvoin tarvitsee nähdä edes kymmenen metrin päähän. Sisäkameroiden asentaminen on yleisesti helpompaa. Sisäkameroille on tyypillistä, että ne voidaan joko asentaa kiinteästi tai asettaa esimerkiksi pöydälle tai hyllyyn.

Tulipa valvontakamera ulos tai sisälle, turvakameroiden ominaisuudet vaihtelevat suuresti. Käyttökohde määrittää, mitä ominaisuuksia kameralta vaaditaan. Mitä valvontakameran valinnassa kannattaa ottaa huomioon?   Mieti etukäteen ainakin kohde, haluamasi ominaisuudet ja asennuspaikan rajoitukset. Valintaan kannattaakin käyttää hieman aikaa, jotta saat itsellesi juuri tarpeisiisi sopivan turvakameran. Lisäksi ennen ostoa on hyvä tehdä valvontakameroiden asettelusuunnitelma, niin että kaikki tarpeelliset kulmat on huomioitu. 

Tallentava valvontakamera vai livekuva?

Turvakamera voi tarjota käyttäjälle joko tallennettua kuvaa tai live-kuvaa tai molempia. Tallenteiden katselu onnistuu joko kiinteällä yhteydellä tai mobiilisti. Mobiilikäyttöisissä valvontakameroissa, kuten Yale Smart Home WiFi -kameroissa, kameran kuvaa voi tarkastella mobiilisovelluksen kautta, eikä erillistä tallenninta tai näyttöä tarvita. Valvontakamerat tallentavat yleensä joko ulkoiselle kiintolevylle tai kameraan asetettavalle muistikortille. Kamera voi olla jatkuvasti tallentava tai tallennus voi aktivoitua liiketunnistuksesta. Valvontakameroiden liiketunnistusvalmiudet vaihtelevat. Osassa kameroita on mahdollisuus myös liiketunnistusalueen rajaukseen. Tällöin liike ei aktivoi tallennusta, vaikka ulosrajatussa osassa olisikin liikettä. Liiketunnistuksen mahdollisuudet ovat moninaiset. Jotkin kamerat esimerkiksi lähettävät ilmoituksen käyttäjälle havaitessaan liikettä.

Valvontakamera voi siis:

    Tallentaa kuvaa

  • Jatkuvasti
  • Liikkeestä

    Mahdollistaa tallenteiden katselun

  • Fyysisesti paikan päällä
  • Mobiilisovelluksen välityksellä

    Mahdollistaa live-kuvan katselun

  • Fyysisesti paikan päällä
  • Mobiilisovelluksen välityksellä

Tallentava valvontakamerajärjestelmä eli CCTV

Tallentavaa valvontakamerajärjestelmää kutsutaan CCTV:ksi (closed-circuit TV). CCTV terminä voi kuulostaa liiankin tekniseltä. Käytännössä kyse on yksinkertaisesti järjestelmästä, johon kuuluu joko langallisia tai langattomia turvakameroita sekä kiintolevy, johon video tallentuu. Yleistä on, että valvontakamerajärjestelmästä myydään aloituspaketti, johon voi lisäksi ostaa lisäkameroita. Esimerkiksi Yale Smart Home CCTV  valvontakamera paketti sisältää 1TB kiintolevyn ja kaksi langallista kameraa.

Kuten yksittäisissä turvakameroissa myös valvontakamerajärjestelmissä tallenteiden tarkastelu on voitu mahdollistaa joko kiinteästi liitettävällä laitteella tai mobiililaitteella. Eri järjestelmiin liitettävien kameroiden ominaisuudet vaihtelevat esimerkiksi pimeänäön ja liiketunnistuksen suhteen. Mistä sitten tietää, kannattaako hankkia yksittäisiä turvakameroita vai valvontakamerajärjestelmä? Tallennustila on yksi hyvä mittari: CCTV:n kiintolevy tarjoaa suuremman määrän tallennustilaa. 

Valvontakamera vai riistakamera

Moni käyttää kesämökkinsä valvontaan riistakameroita, vaikka usein valvontakamera olisi parempi ja edullisempi ratkaisu. Se kannattaako mökkiä valvoa riistakameralla vai valvontakameralla riippuu monista tekijöistä, kuten siitä, onko mökillä sähköä tai internetyhteyttä. Mikäli kaksi edellä mainittua löytyvät, on valvontakamera todennäköisesti tarkoitusta vastaavampi sekä edullisempi ratkaisu.

 

Haluatko tietää lisää valvontakameroista? Tutustu tuotesivuumme tai lue lisää blogeista.

Kirjoittanut: Janika Niskanen, Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö / Abloy Oy