Näin valitset tarpeisiisi sopivan valvontakameran

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/2021-yale/pantilt%20header.jpg

Näin valitset tarpeisiisi sopivan valvontakameran

Entistä useammat omakotitaloasujat haluavat turvata kotinsa kameravalvonnalla. Omiin tarpeisiin sopivan, juuri sen oikean, valvontakameran valinta voi kuitenkin olla haastavaa. Mitä ominaisuuksia turvakameraan haluan? Mikä IP-luokitus kameralla pitäisi olla? Mitä pitäisi ottaa huomioon? Olen koonnut tähän blogi julkaisuun valvontakameran valintaa helpottavaa informaatiota. Näiden vihjeiden avulla jokainen voi löytää saatavilla olevasta kirjosta juuri sen itselleen sopivan valvontakameran.

 

Aloita valvontakameran valinta näillä vinkeillä

 1. Mieti, mitä aluetta haluat valvoa ja kuinka monta turvakameraa alueen kattamiseksi tarvitaan. Mitä laajempi kuva kamerassa on, sitä vähemmän tarvitset kameroita. Ota huomioon myös nurkkien taakse jäävät pimeät kulmat.
 2. Päätä kuinka tarkkaa kuvaa haluat valvontakameroiden lähettävän? Kameroiden kuvan laatu vaihtelee laidasta laitaan. Riittäkö, että kuvasta erottaa onko kulkija eläin vai ihminen, vai pitääkö tulija pystyä tunnistamaan? Nykyisin on saatavilla jopa HD-laatuista kuvaa lähettäviä ja tallentavia kameroita. HD-kuvasta henkilöt tunnistaa selkeästi.
 3. Millaisiin olosuhteisiin valvontakamera asennetaan? Tuleeko kamera siisteihin sisätiloihin, pölyiseen varastoon, kuistille katoksen alle vai sään armoille? Kameroiden IP-luokitukset on hyvä tarkastaa tässä vaiheessa.
 4. Pitääkö sisätilaa tai pihaa valvoa pimeässä? Tässä yhteydessä kannattaa miettiä, kuinka pitkä pimeänäkö kameraan tarvitaan. Esimerkiksi kotona valvonnan tarve on suurin juuri silloin kun valot ovat poissa päältä: öisin ja kotoa poissa ollessa. Sisällä riittää lyhyempikin pimeänäkö. Jos piha on puolestaan suuri, kannattaa hankkia valvontakamera pitkällä yönäöllä.
 5. Haluatko tarkastella tallenteita vai nähdä live-kuvaa? Haluatko tallennuksen toimivan jatkuvasti vai aktivoituvan liikkeestä?
 6. Entä, haluatko saada itsellesi ilmoituksen liikkeestä? Mobiilikäyttöisissä kameroissa on usein mahdollista ohjata liiketunnistuksen aktivoimat hälytykset omaan mobiililaitteeseen.
 7. Kuinka paljon tallennustilaa tarvitset? Vaihtoehtoja jokaiseen tarpeeseen löytyy. Halutessasi paljon tallennustilaa CCTV-järjestelmä eli tallentava videovalvontajärjestelmä on hyvä valinta. Jos sinulle riittää tallenteet lyhyemmältä ajalta, voit valita SD-muistikortillisen kameran.
 8. Onko sinulla tarve liiketunnistusalueen rajaukseen? Heiluuko pihallasi oksa, joka aiheuttaisi turhia hälytyksiä? Tai pomppiiko maassa rusakoita? Jos turhien hälytysten mahdollisuus on suuri, kannattaa hankkia kamera, jossa häiriökohdan voi rajata liiketunnistusalueesta ulos. Kaikissa Yale WiFi -valvontakameroissa on tallennuksen liiketunnistusaktivointi ja -ilmoitukset sekä liiketunnistusalueen rajaus.
 9. Kaapeleilla vai ilman? Tarvitsetko kameran kiinteällä verkkoliitännällä vai riittääkö sinulle wifi-kamera, jolloin verkkokaapelia ei tarvitse vetää kameralle?

 

Valvontakamera ulkokäyttöön pihalle

Ulkokameroita on monenlaisia. Valvontakameran valintaan vaikuttaa vahvasti sen sijoittelu.

Asennuspaikan suojaisuus. Asennetaanko kamera katoksen alle, pihalle taivasalle vai rantaan sään armoille? IP65-luokitus on hyvinkin riittävä katoksen alle tuleville valvontakameroille. IP67-luokitellut kamerat kestävän sen sijaan rankempiakin sääolosuhteita.

Kulkuväylien tarpeet: valo, keskustelumahdollisuus, sireeni. Onko turvakamera tulossa kulkuväylälle, vaikkapa kuistille, jolloin kamerassa olisi mukava olla muitakin ominaisuuksia kuin tallennus?

 • Esimerkiksi Yale All-in-One WiFi -valvontakameran sisäänrakennettu kohdevalo syttyy liikehavainnosta. Valvontakamera toimii näin myös kuistivalona asukkaille. Kameran mikrofoni ja kaiutin mahdollistavat myös keskustelun pihalle mobiililaitteen välityksellä. Näin talon asukas voi kysellä kulkijan asiaa tai neuvoa lähettiä paketin jättämisessä. Yale All- in-One WiFi -valvontakamerassa on myös sisäänrakennettu sireeni, jonka käyttäjä voi laukaista kameran sovelluksen kautta.

Muista talon takaosa! Useissa taloissa takapiha on suojainen ja piilossa katseilta. Takapihan turvaaminen unohdetaan helposti.  Erityisesti talon takaosaan kannattaa sijoittaa kameroita. Jos piha on suuri, on sen valvontaan omiaan hieman pidemmällä pimeänäöllä varustetut valvontakamerat.

 • Esimerkiksi Yale Smart Home WiFi -ulkokamerassa, on 30 metrin yönäkö sekä IP67-luokitus. Tämä valvontakamera kestää siis kaikenlaisia sääolosuhteita. Valon tuominen takapihalle on myös hyvä ajatus, joten Yale All-in-One WiFi -kamera sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Valollisen kameran voi sijoittaa esimerkiksi takaterassille.

Jos haluat piha-alueellesi laajemman valvonnan ja tarpeeksi videoiden tallennustilaa, kannattaa harkita valvontakamerajärjestelmän hankkimista.

 

Valvontakamera sisälle kotiin

Yleisesti ottaen sisälle kannattaa asettaa kamera, jossa on hyvä kuvanlaatu, sillä näin taataan mahdollisten tunkeilijoiden tunnistaminen. Hyvä kuvanlaatu auttaa myös tutkimaan muiden hälytysten syitä. Jos saat esimerkiksi palovaroittimesta hälytyksen, voit katsella videokuvan avulla, näkyykö savua.

Lisäksi pimeänäkö on tarpeen, sillä suurin osa vartiointitarpeesta tapahtuu silloin kun valot eivät ole päällä. Sisätiloissa vaadittu yönäön kantomatka on yleensä lyhyempi kuin ulkona. Harvalla on kotonaan yli kahdeksan metriä pitkiä käytäviä tai laajoja huoneita. 

Moni innostuu liikutettavasta kamerasta, mutta tällainen ei ole välttämättä tarpeen, mikäli kamerassa on laaja kuva ja se on asetettu oikein.

Toisille kommunikointimahdollisuus kameran välityksellä on puolestaan tärkeä ominaisuus. Tämä etenkin silloin kun kameraa käytetään valvonnan lisäksi esimerkiksi lemmikkieläinten tarkkailuun tai pienten lasten vahtimiseen. 

 • Esimerkiksi laajakuvainen Yale WiFi -valvontakamera sisälle tarjoaa FullHD-laatuisen kuvan, kahdeksan metrin pimeänäön sekä keskustelumahdollisuuden sisäänrakennetun  kaiuttimen ja mikrofonin avulla.

 

Kameravalvonta kosteisiin ja viileisiin tiloihin

Useat vapaa-ajan asunnot ovat talven tyhjillään, ja tarvitsevat valvontaa. Mökeissä pääsee kuitenkin lämpötila laskemaan ja ilmankosteuskin nousee, mikä asettaa rajoitteita valvontakameran valinnalle. Haastavia tiloja ovat myös pölyiset autotallit sekä hämärät varastotilat. Viileisiin, pölyisiin, kosteisiin ja hämäriin tiloihin kannattaa hankkia vähintään IP65-luokiteltu pimeänäöllä varusteltu kamera. Vaadittu pimeänäön kantomatka riippuu valvottavan tilan koosta. Yale All-in-One WiFi -valvontakamera on omiaan myös näissä kohteissa.

Muistathan laittaa kameravalvonnasta kertovat tarrat ja kyltit selkeästi esille!

Haluatko tietää lisää valvontakameroista? Tutustu tuotesivuumme tai lue lisää blogeista.

Kirjoittanut: Janika Niskanen, Yale-tuotteiden markkinointipäällikkö / Abloy Oy