Älylukko auttaa maalaistalon arjessa

/PageFiles/1841424/SaloYaleDoorman524x224.jpg

– Ennen ovet olivat aina päivällä auki. Saatoin olla esimerkiksi tallissa tai vaikka talon alakerrassa, enkä huomannut kun vieras tuli sisään. Nyt voin olla turvallisin mielin, että ovet ovat lukossa, mutta minun ei tarvitse huolehtia avaimista, Virtanen kertoo.

Heli Virtasen vuonna 2008 rakennuttamaan taloon vaihdettiin älylukot syyskuussa 2014, jolloin Yale Doorman tuli Suomen markkinoille. Ulko-ovia talossa ja piha-rakennuksissa on useita, ja osassa niistä on edelleen alkuperäiset mekaaniset lukot. Yale Doorman vaihdettiin vilkkaimmassa käytössä oleviin talon kahteen pääoveen sekä maatilan konehallin oveen.

– Ovista mennään sisään ja ulos monta kertaa päivässä. Pääasia on, että ovet ovat lukossa, mutta tiedän pääseväni aina sisälle koodin avulla älylukollisesta ovesta, Heli Virtanen kertoo.

Sisäpuolelta älylukolla varustetut ovet aukeavat aina painikkeesta.
– Meidän koiramme eivät onneksi avaa itse ovia kahvasta kotona, mutta jos on pieniä lapsia kylässä, pitää vahtia, etteivät he lähde omin päin ulos, Virtanen mainitsee.

Yale-myyntipäällikkö Anssi Liski Abloylta vahvistaa, että tämä ominaisuus lukossa on poistumisturvallisuuden vuoksi, mutta esimerkiksi pikkulapsen lähteminen huomaamatta ulos voidaan estää asettamalla lukko tilaan, jossa se antaa hälytyksen avauksesta.

Virtasen varsinainen tulonlähde on maanviljelys, jonka hän on itse opetellut aikuisiällään ostettuaan maatilan vuonna 2006. Talvella tekemistä riittää koneiden ja muiden välineiden huollossa ja metsätöissä, ja tilan eläimet vaativat tietysti myös aikaa. Isäntäväen lisäksi tilalla asuu viisi koiraa, kaksi kissaa, viisi hevosta ja kaksi aasia. Eläimet ovat heille rakkaita lemmikkejä, joiden kasvatuksesta ja hoidosta ei tingitä. Tässä talossa periaatteena on, että jos joskus rahat olisivat tiukalla, niin sitten ostettaisiin ruokaa vain eläimille.

- Hommaa on koko ajan, mutta sen pystyy itse ajoittamaan, Virtanen kertoo.
Sitä vapautta hän ei enää millään vaihtaisi johonkin muuhun työhön toisen palveluksessa. Hänen raviohjastusta harrastava avomiehensä sen sijaan käy töissä muualla.

Lukituksen lisäksi maatilalle on asennettu hälyttimet, jotka lähettävät tarvittaessa signaalin salolaiseen vartiointiliikkeeseen. Lisäturvaa tuovat myös riistakamerat, koirat ja valppaat naapurit. Jos tielle ilmaantuu vieras auto, joku sen pakostikin huomaa.