Miksi lapsiperhe valitsi älykotiinsa Yale Doorman -älylukon?

Kun Taipalvedet aloittivat taloprojektinsa, oli selvää, että kotiin tulee uutta teknologiaa, jota ohjataan älykkäästi. Tähän sisältyi automaattisesti myös ajatus älylukoista. Yale Doorman -älylukitus valikoitui perheen uuteen kotiin luotettavuuden ja turvallisuuden takia.

Taipalveden perhe on viimeisen vuoden ajan rakentanut kotia Vihdin Nummelan uudelle pientaloalueelle, Sepänpihalle. Perhe etsi pitkään sopivaa asuntoa Vihdin ja Lohjan -alueelta. Kun sopivaa asuntoa ei löytynyt, vastaan tuli mahdollisuus hankkia tontti uudelta asuinalueelta, Sepänpihalta. Perhe päätti tarttua tilaisuuteen.

”Nummela on sopivan etäisyyden päässä työpaikoistamme ja tonttien hinnat ovat täällä kohtuullisia. Tästä syystä päätimme jatkaa asumista hieman pääkaupunkiseudun ulkopuolella”, sanoo Petri Taipalvesi.

Taipalvedet halusivat turvallisen ja arkea helpottavan kodin. Automaatio ja erilaiset älyratkaisut kiehtoivat perhettä. Niinpä he päättivät etsiä taloon juuri perheelleen sopivat ratkaisut. Kotiautomaatiojärjestelmän avulla taloon tulee etäohjattava valaistus sekä lämmitys. Turvallisuudesta vastaavat Yale-älylukot sekä samaan sarjaan kuuluva älykäs hälytinjärjestelmä ja turvakamerat. Lisäksi arkea helpottamassa ja viihdyttämässä ovat robotti-imuri ja äänentoistojärjestelmä. Muitakin älylaitteita on perheellä harkinnassa.


Miksi Yale Doorman -älylukko?

Miten perhe päätyi sitten juuri Yale Doorman -älylukkoihin?
”Mielestämme Yale Doorman oli markkinoiden luotettavin ja turvallisin älylukko”, kertoo Taipalvesi. Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää pienen lapsen vanhemmille. Valintaan vaikuttavia ominaisuuksia olivat erityisesti avaimettomuus ja toimintavarmuus.  

Avaimettomuus tuo perheen elämään helppoutta, sillä avaimia ei tarvitse etsiä jatkuvasti, eikä niitä tarvitse kannella mukana. Taipalvesi arvostaa etenkin lukon etäohjausmahdollisuutta, joka mahdollistaa lukon aukaisun sitä tarvitseville myös etäältä.

Älylukkoja vertaillessa Taipalvesi kiinnitti huomiota siihen, että Yale Doorman toimii paristoilla. Paristokäyttöisyys oli Taipalveden mielestä plussaa. Tällöin lukko ei ole riippuvainen sähköstä, ja toimii myös sähkökatkojen aikana.

Taipalvesien perheen pienin on vielä sen verran nuori, ettei yllä ulkopuolelta näppäilemään koodia lukkoon, mutta osaa jo tarvittaessa avata oven sisältä. Tämä on Taipalveden mielestä hyvä asia, sillä hätäpoistuminen on turvattu tarvittaessa myös pienimmälle. ”Kunhan lapsi tuosta kasvaa, oppii hän varmasti käyttämään koodilukkoa. Nykypäivän lapset ovat niin tottuneita avaamaan koodilla vanhempiensa tabletteja ja muita laitteita”, toteaa Taipalvesi.

 

Käyttökokemus Yale Doorman -älylukosta

Taipalvesi on jo asentanut ensimmäisen kolmesta taloon tulossa olevasta Yale Doorman -älylukosta. Taipalveden mukaan Yale Doormanin asennus oli vaivatonta. Lukon asentaminen karasiirtimen kanssa vei ekakertaiselta noin puolitoista tuntia. Toki Taipalvedellä on taipumusta itse puuhailuun ja ralenteluun.

”Yllätyin positiivisesti asennusprosessista, koska lukkojen asentamisesta minulla ei ollut aiempaa kokemusta ja siitä syystä asennus hieman jännitti”, kertoo Taipalvesi.

Vaikeinta lukon asennuksessa oli ruuvien ja karan katkaisu ilman asianmukaisia välineitä. ”En osannut varautua täysin oikeilla työkaluilla. Kun sain kunnolliset välineet, tämäkin homma sujui ongelmitta”, toteaa Taipalvesi.

Lukkohelassa oleva kaksipuoleinen teippi ei Taipalveden ovessa ylettynyt tarttumaan oven pintaan asti, eikä näin ollen toiminut asennusta helpottavana tekijänä. ”Kannattaa varata lähistölle käsipari avuksi pitämään lukkoa paikallaan asennuksen alussa, jotta homma sujuu jouhevammin”, vinkkaa Taipalvesi.

Taipalveden mukaan päällimmäinen käyttökokemus tuotteesta on ollut vaivattomuus. Erityinen hyöty on tullut lukon etäohjausmahdollisuudesta Yale Home applikaation kautta. Tilaukset on pystytty aina toimittamaan perille, riippumatta siitä ovatko asukkaat oleet itse kotona. ”Esimerkiksi tavarantoimittajat ovat voineet tuoda tilauksen sisälle, vaikkemme olisi kotona. Soitto minulle ja voin avata oven etänä. Samalla voin seurata turvakameran kautta toimitusta ja kommunikoida lähetin kanssa”, innostuu Taipalvesi.

 

Miksi Yale Smart Home -hälytinpaketti?

Omavalvontainen hälytinjärjestelmä oli Taipalvesille helppo valinta.
”Halusimme hälytinjärjestelmän, jota on helppo laajentaa, mutta ilman kuukausimaksuja. Mobiililla käytettävä omavalvontainen järjestelmä antaa perheellemme kaiken tarvittavan tiedon. Voin kutsua itse pelastuslaitoksen tai virkavallan tarvittaessa paikalle”, ynnää Taipalvesi.

Perheelle suurin hyöty hälytinpaketista on silloin, kun he eivät ole itse kotona. ”Voimme rauhassa olla poissa kotoa, sillä tiedämme, että koti on turvassa”, summaa Taipalvesi.

Hälytinjärjestelmää Taipalvedet ovat laajentaneet Yale-valvontakameroilla. Taipalvesi kokee, että koko turvajärjestelmän yhteensopivuus on hyvä asia. Elämää helpottaa se, että älylukot voi yhdistää hälytinjärjestelmään ja niitä voi käyttää samalla applikaatiolla.