Näin rivitaloyhtiöön saatiin halukkaille älylukot

Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti huomasi uudenlaisen älylukkoratkaisun, joka herätti heti hänen kiinnostuksensa. Tarkemmalla tutustumisella Sääskilahti sai selville, että kyseessä oli ABLOY Oy:n Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita taloyhtiön hallitus oli etsinyt.  Itsenäisesti hallittava Yale Doorman -älylukko vastaa rivitaloyhtiön tarpeisiin. Lisäksi hinta oli erittäin kilpailukykyinen mekaanisten järjestelmien rinnalla.

“Yrityksissä ja suurissa taloyhtiöissä on jo pitkään ollut sähkölukkoja, mutta pienemmän rivitalokohteen näkökulmasta haasteena ovat olleet kalliit hallinnointijärjestelmät sekä sähkökaapeloinnit. Yale Doorman -älylukossa ei näitä ongelmia ole”, Sääskilahti kertoo.

Taloyhtiön hallituksen esitellessä älylukon ja muut lukkovaihtoehdot yhtiökokouksessa, suurin osa asukkaista oli kiinnostunut älylukosta. Keskustelun jälkeen päädyttiin hybridiratkaisuun, jossa seitsemän asuntoa valitsi Yale Doorman –älylukon, kun taas kolme perinteisen mekaanisen lukon. Lukkojen asennuksesta vastanneelle Lukko-Tiimi Oy:lle tämä oli ensimmäinen urakka, jossa taloyhtiöön asennettiin yhdellä kertaa sekä älylukot että perinteiset mekaaniset Abloy Sento -lukot. 

“Tämä on todella hyvä ja onnistunut esimerkki lukituksen uudentyyppisestä kokonaisratkaisusta, jossa osakas voi valita joko laadukkaan mekaanisen lukon tai pienellä lisäpanostuksella kulkemista helpottavat älylukot. Molemmissa vaihtoehdoissa taloyhtiön tarpeet on huomioitu alusta asti”, Lukko-Tiimi Oy:n yrittäjä Juha Koivu kertoo.  

 

Älylukko tuo taloyhtiön työhön sujuvuutta

Lukko-Tiimin Juha Koivu kertoo, että Yale Doorman soveltuu rivitaloyhtiöihin yhtä hyvin kuin omakotitaloihinkin. Taloyhtiön näkökulmasta älylukon suurimmat hyödyt ovat avaimettomuus sekä helppo hallinta. ”Älylukko on hyvä ratkaisu etenkin niille taloyhtiöille, joilla ei ole omaa huoltoyhtiötä. Älylukko poistaa tarpeen hankalasti järjestettävään ja ylläpidettävään ovenavauspalveluun, sillä kotioven saa tarvittaessa aina koodilla auki”, Koivu kertoo.

Mikäli huoltoa tarvitaan, voidaan huoltohenkilölle antaa väliaikainen kulkukoodi, joka on voimassa halutun ajan. Asukkaan ei siis tarvitse olla paikalla odottamassa, eikä avaimien luovutuksesta tarvitse huolehtia. 

Jos kulkutunniste häviää tai asukas vaihtuu, lukkoliikettä ei tarvitse kutsua paikalle, sillä uudelleensarjoituksia ei tarvita. Tunnisteiden poistaminen järjestelmästä ja uusien luominen on helppoa tehdä itse.

 

Avaimettomuus helpottaa asukkaiden arkea

Taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti on kokenut älylukon hyödyt myös asukkaana, sillä avaimettomuus on helpottanut arkea. Avaimia ei enää tarvitse muistaa ottaa mukaan ulos tai töihin lähtiessään. Älylukko tuo mielenrauhaa – kun avaimia ei voi kopioida, eivätkä patentit vanhene, voi asukas luottaa siihen, ettei avaimia ole päätynyt ulkopuolisten käsiin.

Myös väliaikaiselle kulkukoodille on tullut tarvetta. ”Oli todella kätevää, kun pystyimme antamaan remonttimiehelle väliaikainen koodi, jolla hän pääsi kulkemaan asuntoomme remontin ajan. Remontin jälkeen poistimme koodin helposti käytöstä”, Sääskilahti sanoo.

Turvallisuuden lisäksi esille nousee itsenäinen hallinta ja helppokäyttöisyys, jonka merkitys korostuu varsinkin lapsiperheissä. “Siinä missä vanhan mekaanisen lukon avaamiseen eivät 5-vuotiaan sormivoimat riittäneet, on älylukko lapselle helppo käyttää, eikä tarvitse pelätä, että lapsi hukkaisi avaimen. Parasta älylukossa on avaimettomuuden huolettomuus ja se, että lukko on kokonaan omassa hallinnassa”, Sääskilahti kiteyttää.