Lukkotutkimus: joka neljäs talonomistaja voisi päästää lähetin eteiseen älylukolla

/global/scaled/8229x3580x0x992x1000x435/Yale-yaleFI-YaleFI(OW2)-Tiedotteet-Abloy-147-Edit.jpg

Yhteiskäyttöisten kesämökkien[1] ja muun jakamistalouden yleistyessä, myös lukitustapojen pientaloissa odotetaan muuttuvan. Abloy Oy:n kysely kertoo, että suomalaiset ovat valmiita käyttämään älylukkoja kodeissa ja mökeissä.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa yli neljännes (28 %) suomalaisista pientaloasukkaista voisi harkita älylukon käyttöä kuljetuspalvelun päästämiseksi sisään kotinsa eteiseen lähetyksen jättämistä varten.

Aihe on ajankohtainen, sillä verkkokaupan voimakkaasti kasvaessa[2], suuri osa kotiin toimitettavista paketeista palautuu kuljetusyhtiön terminaaliin, kun toimitusosoitteessa ei ole ketään vastaanottamassa lähetystä.

”Suomalaiset ovat ilmiselvästi valmiita ottamaan uusia arkea helpottavia tapoja käyttöön. Avaimettomat lukot ovat olleet arkipäivää toimistokiinteistöissä jo pidempään, ja nyt parissa vuodessa olemme nähneet suurta kasvua myös pientaloille suunnattujen älylukkojen menekissä”, sanoo Yale-älykotiratkaisuista Suomessa vastaava Markus Niskanen Abloy Oy:stä

Merkittävästi suurempi osa vastaajista, 77 %, voisi kuvitella tai ehkä kuvitella käyttävänsä älylukkoja, jossa ei ole avainta vaan kulkeminen tapahtuu esimerkiksi koodilla, tunnisteella tai matkapuhelimella.

”Perinteisellä ABLOY-lukolla ja -avaimella on vahva asema Suomessa. Yhä enemmän tiedostetaan, että Abloy on turvallisella lukkorungollaan helpottamassa arkea myös avaimettomissa Yale-älylukoissa”, Niskanen pohtii.


Vuoden sisällä 5 % pientaloasukkaista on hukannut kotiavaimensa, 3 % pysyvästi

Yleisimmät esineet, joita kannamme mukanamme tapaavat myös toisinaan kadota. Ylivoimaisesti yleisin hukattu esine on kyselyn mukaan kynä, jonka joka viides (20 %) vastaajista kertoi kadottaneensa viimeisen vuoden aikana. Toiseksi yleisimmin (16 %) hävitetään käsineitä.

Kotiavaimensa ilmoitti kadottaneensa pysyvästi 3 % pientaloasukkaista viimeisen vuoden aikana. 5 % kertoi ylipäänsä kadottaneensa kotiavaimen saman ajan sisällä, jolloin avain kuitenkin yleensä –

52 % tapauksista – lopulta löytyi. Tavallisimmin hukattu kotiavain löytyy kotoa (36 %) tai kotipihalta (8 %).

”Avaimen hukkaamisessa turhauttavimpia asioita on etsimiseen hukkaan mennyt aika ja mielipaha. Myös hetkellinen turvattomuuden tunne on epämieluisa – onhan kyse omasta yksityisestä kodista. Uskon, että tulevaisuudessa kotiavaimien etsimiseen hukattu aika vähenee avaimettomien älylukkojen myötä”, Niskanen pohtii.

Kotiavaimia annetaan myös muiden käyttöön, yleisimmin perheenjäsenille, eli lapsille (51 %), vanhemmille (20 %) ja sisaruksille (10 %). Joka kymmenes (10 %) on antanut avaimensa myös anopin tai apen mutta myös naapurin (10 %) käyttöön.

Avaimia hukatessa ja lainatessa on myös teetettävä uusia avaimia. Kotiavaimia nykyiseen kotiinsa ihmiset ilmoittavat teettäneensä yleisimmin 4–6 kappaletta (43 % vastaajista).


IKEA-professori Saara Taalas: älykodeissa voittajia ovat palvelut, jotka ratkaisevat arkemme haasteita

Ruotsalaisen Linné-yliopiston IKEA-professori Saara Taalas on tutkinut elämää kodeissa. ”Perinteisesti avain on kulkenut ihmisen kanssa sisään ja ulos. Nykyään äly ja tunnisteet kulkevat ihmisten mukana kodista ulos ja sisään. Uusista älypalveluista voittajia ovat ne, jotka ratkaisevat oikeita haasteitamme arjessa ja toimivat useita vuosia”.

”Digitaalisten lukkojen osalta kiinnostavaa on se, että hukkuneet avaimet ja kulkutunnisteet voidaan nopeasti, vaikka älypuhelimella poistaa järjestelmästä, ilman uudelleen sarjoitusta tai lukon vaihtoa”, Taalas jatkaa.


Taustaa tutkimusmenetelmistä

Tutkimusyhtiö YouGov Finlandin toteuttama, Abloy Oy:n tilaama kyselytutkimuksen tiedot kerättiin 6.–11.6.2018 web-kyselynä YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu noin 20 000 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluivat yli 25-vuotiaat suomalaiset, jotka asuvat omistamassaan omakoti-, pari- tai rivitalossa. Vastaajamäärä on 606. Kokonaistuloksissa (n=606) keskimääräinen luottamusväli on ±3,5 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).


Lisätietoja:

-        Markus Niskanen, Yale-älykotiratkaisut, Abloy Oy, p. 050 366 7913, markus.niskanen@abloy.com 

-        Saara Taalas, liiketaloustieteiden professori, Linné-yliopisto, p. +46 47 076 7469, saara.taalas@lnu.se

-        Tutkimusraportti, mediakuvat ym.: Tomi Ertovaara, Oy SEK Ab, p. 040 703 3244