Mikä ihmeen älykoti?

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/Tiedotteet/poika%201200x800.jpg

Älykkäästä asumisesta puhuvat nyt kaikki, eikä ihme: älykoti ei ole enää vain kaukaista tulevaisuuden visiointia, vaan todellisuutta yhä useammalle meistä. Trendi näkyi vahvana myös kesällä Porin asuntomessuilla, jossa jo merkittävä osa kohteista sisälsi älykästä talotekniikkaa.

Älykästä arjenhallintaa 

Monelle tulee älyasumisesta mieleen elokuvista tuttu, robottimaisella äänellä puhuva ylläpitojärjestelmä, joka kaitsee asukkaan elämää aina kahvinkeitosta arjen aikataulutukseen. Teknologian kehittymisen myötä äly asuu yhä useammassa kodin välineessä, mutta huoli koko elämää hallitsevasta järjestelmästä on liioiteltu – älyratkaisut auttavat asukasta arjenhallinnassa, eivät hallitse sitä.

Toinen tyypillinen huoli liittyy älyasumisen kustannuksiin. Älyasuminen mielletään helposti kalliiksi investoinniksi, johon vain harvalla on varaa. Tämä ei useinkaan pidä paikkansa, sillä edullisia älyratkaisuja on paljon tarjolla.

”Älykkäämpää arkea voi rakentaa pienin askelin – myös budjettimielessä. Älyn määrän ja käyttökohteen voi räätälöidä helposti itselleen sopiviksi. Arki helpottuu jo pienilläkin muutoksilla, kuten vaihdolla älykkääseen lukitukseen ja kulunhallintaan. Meiltä esimerkiksi älylukituksen peruspaketin eli Yale Doorman -älylukon saa suosituimpia älypuhelimia halvemmalla”, vinkkaa Abloyn Markku Ryynänen.

Mistä älykäs koti on tehty? 

Termillä älykoti viitataan kodin keskeisen teknologian, kuten ilmastoinnin, valaistuksen tai lukituksen yhdistymiseen digitaalisesti ohjattavaan järjestelmään. Ohjaimena voi toimia niin perinteinen kytkin kuin matkapuhelin. Lisäksi monet älykodin toiminnot tapahtuvat automatisoidusti.

Viime vuonna vain noin prosentti suomalaisista kotitalouksista voitiin luokitella älykodeiksi*. Määrän kuitenkin ennustetaan kasvavan nopeasti, sillä uusia älyratkaisuja ilmestyy markkinoille nopeasti.  

Älykäs koti voi alkaa jo ovelta – älylukosta

Älykodin tehtävä on yksinkertainen: sen tarkoitus on helpottaa asukkaidensa elämää. Yksi tyypillisimmistä arjen solmukohdista liittyy oman kodin kulunhallintaan. Avaimia pitäisi teettää jokaiselle niitä tarvitsevalle, ja ne hukkuvat helposti. Lisäksi kiireiseen arkeen pitäisi onnistua mahduttamaan oven avaamiset lähetille, sähkömiehelle ja nuohoojalle. Ei ole liioiteltua todeta, että asiat voisi hoitaa fiksumminkin.

Abloyn kesäkuussa 2018 teettämän tutkimuksen mukaan 77 % suomalaisista voisi kuvitella tai ehkä kuvitella käyttävänsä älylukkoja, jossa ei ole fyysistä avainta, vaan kulkeminen tapahtuu esimerkiksi koodilla, tunnisteella tai älypuhelimella.

Olisitko sinä valmis ottamaan ensimmäisen askeleen kohti älykkäämpää arkea?

Tutustu älykkäisiin Yale-ratkaisuihin täällä.

 

*Lähde: Suomen Asuntomessut 2017