Yksi avain vähemmän

/Abloy/Abloy.fi%20(OW2)/Yritys/_DSC9853-Edit.jpg

Mikkelin asuntomessujen asukkaat ovat talven ajan asettuneet uusiin koteihinsa, kun rakentamisen trendeistä kiinnostuneet messuvieraat ovat vaihtuneet arkeen ja koti-iltoihin. Kaksi perhettä kertoo, kuinka älylukko Yale Doorman ja avaimeton lukitus ovat helpottaneet heidän elämäänsä.

– Parasta on se, että yhdestä avaimesta on päässyt eroon, sanoo Aki Krivetz.

Kuljetusalan yrittäjä Aki Krivetz asuu vaimonsa Saijan ja kolmen lapsensa kanssa yksikerroksisessa Omatalo Ajatuksessa. Ikkunoista on näkymä Saimaalle.

Krivetzit ovat olleet tyytyväisiä Yale Doorman -älylukon tuomaan avaimettomaan elämään.

– Minulla on töiden puolesta paljon avaimia asiakasyritysten tiloihin ja varastoihin. Kaikkien niiden keskellä on mukava, ettei tarvitse huolehtia vielä kotiavaimen perään, sanoo Krivetz.

Krivetzien perheessä vanhemmat käyttävät avauskoodia oven avaamiseen, kun taas kouluikäisillä lapsilla on kulkutunnisteet. Lapset ovat nimittäin vielä sen verran nuoria, että avauskoodi saattaa unohtua.

– Lapset oppivat saman tien käyttämään älylukkoa kulkutunnisteella, koska se on vielä helppokäyttöisempi kuin tavallinen avain, sanoo Krivetz.

Yhtä helppoa kuin sähköpostin salasanan vaihto

Yale Doormanin etäkäytöstä on ollut apua Krivetzien arjessa. Verisuren älypuhelinsovelluksella voi esimerkiksi avata oven etänä, tehdä tilapäisen avauskoodin sähköasentajalle tai poistaa kadonneen kulkutunnisteen käytöstä.

– Kerran lapsella oli jäänyt kulkulätkä kotiin. Hän pääsi silti sisälle, koska avasin hänelle oven etänä. Illalla ei myöskään tarvitse miettiä, onko ovi lukossa, kun se on ajastettu, sanoo Aki Krivetz.

Yale Doormanin asensi Mikkelin Lukko ja Avain, joka on nykyään osa Securi-yhtiötä. Aki Krivetz kuvailee älylukon käyttöönottoa vaivattomaksi ja kiittelee erityisesti älypuhelinsovelluksen helppokäyttöisyyttä.

– Avauskoodin vaihtaminen ei ole sen kummempaa kuin sähköpostin salasanan vaihto. Melkein kuka tahansa osaisi sen, hän sanoo.

Wavessa nautitaan omasta rauhasta

Tien toisella puolella on Mikkelin asuntomessujen ehkä kuvatuin kohde, eli vauhdikkaasti muotoiltu moderni hirsitalo Wave. Vaikka asuinalue on rauhoittunut messujen päätyttyä, käy edelleen satunnaisia ihmisiä ihastelemassa Saimaan rannalle kohonneita taloja ja huviloita.

Waven asukasta Villeä eivät messualueen arkkitehtuurista kiinnostuneet ihmiset haittaa, sillä yksityisyys ja oma rauha olivat lähtökohtana Waven suunnittelussa: Talo on pitkulaisen muotoinen, minkä ansiosta etuovelta ei näe takapihalle. Kadun puolella ei ole suuria ikkunoita.

Aikaisemmin Ville asui perheineen kerrostalossa, jossa he tottuivat aina lukittuihin oviin. Sitä he halusivat myös uudelta kodiltaan.

– Avaimeton järjestelmä tuo liikkumisen vapautta ja rentoutta päivittäiseen toimintaan pihapiirissä, vaikka ovet ovat koko ajan lukossa, sanoo Ville.

Villen mielestä vieläkin helpompaa olisi, jos painikkeissa olisi sormenjälkitunnistimet – tai ei painikkeista ollenkaan.

– Taitaa olla vielä aika kaukaisia asioita, Ville naurahtaa.

Tasapaino käytännöllisyyden ja turvallisuuden välillä

Wavessa on käytössä Verisuren turvajärjestelmä, johon kuuluvat muun muassa murto- ja palohälytysjärjestelmät, vesivuotovahti sekä vartijakäynnit tarvittaessa. Verisure-järjestelmä on yhteensopiva Yale-älylukon kanssa. Erityistä kiitosta saa perheen paljon käyttämä etäohjaustoiminto, jolla oven voi avata ja lukita älypuhelimen avulla siivoojalle tai kukkien kastelijalle.

– Valitsimme Verisuren, koska se on ainut yritys markkinoilla, joka osaa tehdä turvallisuuspalveluita asiakaslähtöisesti. Sen tarjoamat lisäpalvelut olivat parhaimmat, Ville kertoo.

Seuraavaksi Villen perhe suunnittelee asentavansa kulku- ja näköesteeksi portin, joka yhdistettäisiin ABB:n ovipuhelinjärjestelmään.

Villen mukaan käytännöllisyyden ja turvallisuusjärjestelmien yhdistäminen on monesta osasta koostuva palapeli.

– Harvoin asukas voi tehdä suoriltaan täydellisen sähkösuunnitelman. Vasta ensimmäisten kuukausien aikana huomaa, mitä lukituksen ja turvallisuuden kannalta tarvitsee. Onneksi jälkikäteen voi vielä lisätä laitteita ja palveluita, jotta saa kokonaisuuden sopivaksi, Ville summaa.

Seuraa Wavea Instagramissa @talo_wave