Kysymyksiä Yale Linus –älylukosta

Miten Yale Linus eroaa Yale Doorman -älylukosta?

Yale Linus on älykäs nupinväännin, joka on lisälaite ovessa jo olevaan ja oveen jätettävään mekaaniseen lukkoon. Yale Doorman taas on täydellinen älylukitusratkaisu, joka korvaa täysin nykyisen oven lukon.

Yale Linus on luonnollinen valinta asunto-osakeyhtiöihin ja vuokra-asuntoihin. Omakotitaloihin sopivat molemmat älylukot. Valinta riippuu myös käyttötarpeistasi ja -tilanteestasi. Vertailutaulukostamme osoitteessa Yale.fi voit katsoa kunkin lukon ominaisuuksia.

Mitä Yale Linus maksaa?

Yale Linus -älylukon suositettu vähittäishinta on 295 euroa.

Korvaako Yale Linus Yale Doorman -älylukon?

Ei korvaa. Yale Linus ja Yale Doorman ovat erilaisia tuotteita erilaisilla ominaisuuksilla.

Miksi Suomeen on erikoisvalmistettu oma Yale Linus -tuoteversio?

Suomalainen lukitus eroaa merkittävästi muiden maiden lukituksesta muun muassa lukkorunkojen, avainpesien ja helojen osalta. Muissa maissa myytävät Yale Linus -tuotteet on suunniteltu niihin maihin sopiviksi. 

Miten Suomen Yale Linus -tuoteversio eroaa muissa maissa myytävistä versioista?

Pohjalevy, johon Yale Linus kiinnittyy, on räätälöity suomalaisiin oviin ja lukkoihin sopivaksi. Suomessa myytävään Yale Linus -tuotteeseen on myös suunniteltu siirrinratas, jolla tuotetaan riittävä vääntövoima suomalaisiin lukkoihin. Siirrinratasta ei ole käytössä muiden maiden Yale Linus -älylukoissa.

Tarvitsenko Yale Linus –älylukon lisäksi lisätarvikkeita, että saan lukon toimimaan?

Yale Linus –älylukko toimii täysin itsenäisesti ja sen myyntipakkaus sisältää lähtökohtaisesti kaikki asentamiseen tarvittavat lisätarvikkeet. Mikäli haluat ohjata Yale Linus –älylukkoa etänä, esimerkiksi avata oven työpaikaltasi käsin, tarvitset Yale Connect Wi-Fi Bridge –lisäosan. Jos haluat käyttää käyttäjäkoodeja Yale Linus –älylukon kanssa, tarvitset Yale Smart Keypad -näppäimistön. Näppäimistön käyttö ei vaadi Connect Wi-Fi Bridge –lisäosaa.

Asennus ja yhteensopivuus

Kuinka helppo asennus on? / Voinko asentaa Yale Linus -älylukon itse?

Yale Linus on suunniteltu niin, että sen asennus on helppoa ja sujuvaa. Ovea ei tarvitse porata ja Yale Access -sovellus sisältää askelkohtaiset asennusohjeet. Lukko voidaan asentaa yhteensopivaan oveen alle viidessätoista minuutissa. 

Voiko Yale Linus -älylukon asentaa olemassa olevan lukon yhteyteen? / Onko nykyinen lukkoni vaihdettava? / Mistä tiedän mihin oviin uusi Yale Linus voidaan asentaa?

Yale Linus asennetaan oven sisäpuolelle. Ovessa jo olevat painikkeet ja mekaaninen avainpesä jätetään oveen. Suomessa myytävä Yale Linus on varta vasten Suomen markkinoille räätälöity. Tuote on testattu toimivaksi ainakin maassamme yleisimmillä ABLOY-lukkorunkotyypeillä, muun muassa LC100, LC102, 4190 ja LC190. Myös Abloy 4194, 4195, LC205 ja 4180 lukkorungot toimivat Yale Linus –älylukon kanssa.

Tarkista yhteensopivuus

Jos ovessasi on muunlainen lukkorunko, on mahdollista, että sinun on vaihdettava se. ABLOY-valtuutetuilta Yale-partnereilta voit tarkistaa, onko nykyinen lukkosi yhteensopiva.

Mitä myyntipakkaus sisältää?

Kuluttajapakkaus sisältää Yale Linus -älylukon, Suomen yleisimpiin oviin sopivan asennuslevyn, siirrinrattaan, DoorSense™-ovimagneetin, paristot, sovittimet ja asennusruuvit.

Millaisia työkaluja tarvitsen asennukseen?

Tarvitset Torx T20 -ruuvimeisselin, pienen ristipääruuvimeisselin, työkalun ruuvien katkaisemista varten sekä teippiä avainpesän helan oveen kiinnittämistä varten asennuksen ajaksi. Lisäksi voit tarvita muita työkaluja vanhan vääntönupin irrottamiseen. Asennus vaatii myös älypuhelimen ja siihen asennetun Yale Access -mobiilisovelluksen.

Sisältääkö myyntipakkaus asennustarvikkeet?

Myyntipakkaus sisältää kaiken muun tarvittavan paitsi työkalut.

Voiko Yale Linus -älylukon asentaa palo-oveen?

Yale Linus on EI30-paloluokiteltu. Asennus palo-oveen tulee varmistaa ovivalmistajalta.

Mitkä ovat Yale Linus -älylukon mitat?

Yale Linus -älylukon leveys on 58 mm, syvyys 61 mm ja korkeus 150 mm.

Kuinka paljon Yale Linus painaa?

Yale Linus painaa 623 g paristot mukaan lukien.

Voiko Yale Linus -älylukon liittää muihin Yale Smart Home -älytuotteisiin tai Verisure- ja Sector Alarm -järjestelmiin?

Yale Access -sovelluksen ja Yale Smart Home -hälytysjärjestelmän välinen integraatio tulee vuoden 2021 aikana. Lukon liittämiseksi Yale Smart Home -hälytysjärjestelmään tarvitset myös lisävarusteena myytävän Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisäosan.

Yale Linus ei ole yhteensopiva Verisure- ja Sector Alarm -järjestelmien kanssa. 

Mitä kolmannen osapuolen integraatioita Yale Linus tukee?

Lisävarusteena myytävän Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisäosan avulla Yale Linus on yhdistettävissä Amazon Alexa- ja Google Assistant -ääniavustajiin, AirBnB- ja IFTTT-palveluihin sekä Philips Hue -älyvaloihin.

Yale Linus yhdistyy myös Apple HomeKit -älykotijärjestelmään esimerkiksi Apple TV HD:n (aiemmin Apple TV, 4. sukupolvi) kautta.

Toimiiko ulkomailta tilattu Yale Linus -tuote suomalaisessa ovessa?

Muualta kuin ABLOY-valtuutetuista Yale Partner -lukkoliikkeistä ja hyvin varustetuista Suomessa toimivista rautakaupoista hankittu Yale Linus -tuotepakkaus ei välttämä toimi suomalaisessa ovessa.

Suomessa myytävä Yale Linus on varta vasten kotimaan markkinoille räätälöity. Esimerkiksi lukkorunkojen suurempi vääntövoiman tarve on huomioitu. Suomessa tuotteen laadusta, turvallisuudesta ja toimivuudesta vastaa Abloy Oy. Tuote on testattu toimivaksi ainakin maassamme yleisimmillä ABLOY-lukkorunkotyypeillä, kuten LC100, LC102, 4190 ja LC190.

Suomessa myytävä pakkaus sisältää myös Suomen yleisimpiin oviin sopivan asennuslevyn.

Kysymyksiä käyttöön liittyen

Kuinka voin etäohjata lukkoani?

Voit etäohjata Yale Linus -lukkoa, jos et ole sen läheisyydessä. Etäkäyttöä varten tarvitset lisävarusteena myytävän Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisäosan, jonka yhdistät kotisi langattomaan verkkoon.

Millä eri tavoin vieraalle voi myöntää virtuaalisen avaimen (kulkuoikeuden)?

Vieraalle voit antaa virtuaalisen avaimen Yale Access -mobiilisovelluksessasi, jolloin vieras voi avata lukon omaan älypuhelimeensa asentamallaan Yale Access -sovelluksella.

Lisäksi Yale Linus -älylukkoon on saatavilla lisävarusteena myytävä Yale Smart Keypad -näppäimistö, johon vieraalle voi antaa väliaikaisen kulkukoodin.

Millaisia kulkuoikeustasoja ja -aikatauluja Yale Linus -älylukkoon voi määritellä?

Kulkuoikeustasot ja -aikataulut säätelevät sitä, miten ja milloin käyttäjillä on oikeus hallita lukkoa.

Yale Access -sovelluksessa on kaksi käyttöoikeustasoa: ”omistaja” ja ”vieras”. Omistajalla on täydet käyttöoikeudet lukkoon, ja vieraalla on rajoitetut oikeudet. Vain omistajat voivat kutsua vieraita käyttämään lukkoa. Kun kutsut vieraita, voit mukauttaa heidän käyttöoikeustasoaan ja valita, haluatko saada ilmoituksia, kun he käyttävät lukkoa.

Kulkuoikeusaikatauluja voi myös mukauttaa eri tasoille: ”aina”, ”toistuva” ja ”väliaikainen”.

Miten lukon automaattinen avaus toimii?

Lukituksen automaattinen avaus on älylukkojen suosituimpia ja ainutlaatuisimpia ominaisuuksia. Se, että lukko avautuu automaattisesti kotiin saapuessasi, ilman että puhelinta tai avaimia on otettava esiin, on huikea kokemus. Kuten kaiken älytekniikan kohdalla, taustalla tapahtuu paljon, jotta automaattinen avaus toimisi täydellisesti.

Automaattinen avaus perustuu muutamaan eri teknologiaan älypuhelimessasi: Yale Access -sovellukseen sekä Bluetooth-, WLAN- ja GPS-tekniikkoihin. Näiden on oltava käytössä, jotta automaattinen avaus toimisi oikein. Niitä kaikkia ohjaa käyttöjärjestelmäsi, joka kommunikoi Yale Access -sovelluksen kanssa. Yale Access -sovelluksessa on kaksi tilaa, jotka määrittävät automaattisen avauksen toiminnan: ”koti” ja ”poissa”. Kun olet kotona, Yale Access -sovellus siirtyy koti-tilaan, jolloin automaattinen avaus ei ole käytössä. Sen sijaan se odottaa sinun lähtevän kotoa. Kun sovellus huomaa, että olet siirtynyt yli 200 metrin päähän kotoa, automaattinen avaus muuttuu poissa-tilaan, kunnes taas palaat kotiin.

Kun olet jälleen 200 metrin päässä kodista, puhelimesi alkaa etsiä lukkoa. Kun olet tarpeeksi lähellä ovea ja Yale Access -sovellus havaitsee lukkosi, lukko avautuu automaattisesti ja koti-tila aktivoituu sovelluksessa.

Kuinka monta elektronista/virtuaalista avainta voi olla per lukko?

Yale Linus -älylukolla voi olla 200 omistajatason käyttäjää (virtuaalisia avaimia). Vierastason käyttäjien määrää ei ole rajoitettu.

Yale Smart Keypad -näppäimistöllä voi olla yhtäaikaisesti käytössä 200 eri koodia.

Voinko käyttää samaa Yale Access -käyttäjätiliä tai koodia kaikkiin Yale Linus -älylukkoihini?

Voit. Yale Access -sovelluksessa sinulla voi olla rajoittamaton määrä lukkoja. Voit myös halutessasi määrittää kaikkiin lukkoihisi saman avauskoodin. 

Miten varmistun, että oveni automaattilukitus toimii mahdollisimman hyvin?

Yale Access -mobiilisovelluksen säännöllisesti tarjottavat ohjelmistopäivitykset kannattaa aina asentaa puhelimeen.

Uudet käyttäjät: Päivitä Android- tai iOS-sovelluksen uusimpaan versioon ja ota automaattinen lukitus käyttöön lukitusasetuksissa.

Nykyiset käyttäjät: Jos automaattinen avaus on tällä hetkellä käytössä, kannattaa päivityksen jälkeen kytkeä toiminto pois päältä ja kytkeä se uudelleen päälle lukitusasetuksissa nähdäksesi kaikki viimeisimmät parannukset.

Aukeaako Yale Linus sisäpuolen painikkeesta painamalla?

Ovessasi oleva lukkorunkotyyppi määrittelee mekaanisen lukituksen toiminnan. Voit avata mekaanisen lukituksen myös Yale Linus -älylukossa olevaa vääntönuppia vääntämällä.

Lemmikkini ei tulisi saada ovea auki huomaamattani. Kuinka Yale Linus voi auttaa?

Jos kotiovesi lukkorungossa on ovenpainike oven sisäpuolella, voit (lukkorungon tyyppistä riippuen) todennäköisesti pitää ovea takalukossa. Tämä tarkoittaa, että lukon avaamiseen on myös väännettävä vääntönuppia. Tämä on lemmikkieläimille käytännössä mahdoton tehtävä.

Yale Linus -asennuksen jälkeen takalukitusominaisuus pysyy edelleen lukkorungossa, joten Yale Linus sopii hyvin esimerkiksi koiratalouksiin.

Voit lisäksi varmistaa lemmikin turvallisuuden asentamalla oveen ABLOY ovensulkimen, jolloin koira ei pääse työntämään ovea auki.

Mitkä paristot sopivat Yale Linus -älylukkoon?

Yale Linus -älylukkoon suositellaan 4xAA-alkaliparistoja. Paristot sisältyvät pakkaukseen.

Kuinka kauan paristot kestävät? / Milloin paristot tulisi vaihtaa?

Paristojen käyttöikä riippuu käytetystä lukkorunkotyypistä. ABLOY 4190- ja LC190-lukkorunkojen kanssa paristojen käyttöikä riippuu myös lukon jäykkyydestä.

Tavanomaisessa käytössä paristot kestävät 6 kuukautta.

Kun paristojen varaustaso on 20 %, saat siitä ilmoituksen sähköpostitse. Lisäksi sovelluksessa näkyy kuvake alhaisesta paristovarauksesta.

Miten voin puhdistaa lukon?

Käytä kosteaa, pehmeää riepua tahrojen ja sormenjälkien poistamiseen. Käytä mietoon saippualiuokseen kostutettua riepua rasvan ja muun kerääntyneen lian pyyhkimiseen.

Toimiiko Yale Linus myös talvipakkasilla?

Yale Linus -älylukko asennetaan aina oven sisäpuolelle lämpimään tilaan, jolloin ulkolämpötila ei vaikuta lukon toimintaan. 

Voinko käyttää jotain muuta lukon avaamiseen, kuten korttia, kulkutunnistetta tai koodia?

Yale Linus -älylukon kanssa ei voida käyttää kulkutunnisteita tai -kortteja.

Automaattisen avaamisen lisäksi voit avata lukon Yale Access -sovelluksesta löytyvillä virtuaalisilla avaimilla sekä lisävarusteena myytävällä Yale Smart Keypad -koodinäppäimistöllä. Voit myös käyttää mekaanista avainta, sillä mekaaninen lukitus jää oveen varakäyttöön Yale Linus -älylukon kanssa.

Kuinka monta taloa ja yksikköä voin liittää Yale Access -käyttäjätiliini?

Teknisesti Yale Access -tiliin voidaan yhdistää kuinka monta asuntoa tahansa. Jos sinulla on useita asuntoja, voit luoda näille kaikille avaimet Yale Access -sovelluksessa. Jokaisen lisätyn asunnon myötä virtuaalinen avaimenperäsi laajenee, ja sinun on vieritettävä näkymää löytääksesi haluamasi asunnon virtuaalisen avaimen. Voit lisätä asuntoon niin monta lukkoa kuin haluat.

Miten voin poistaa oman käyttäjätilini Yale Access –sovelluksesta?

Poisto tapahtuu Yale Access –sovelluksen kautta. Valitse päävalikkoà vasemmasta yläreunasta kolme viivaa à napauta omaa käyttäjänimeäsi à avautuvan valikon kautta pystyt poistamaan käyttäjätilisi. (Android ja iOS –sovellukset toimivat tässä valikossa hieman eri tavalla.)

Apua ongelmanratkaisuun

Kuinka pitkä takuu tuotteella on?

Takuun pituus on kaksi vuotta tuotteen ostopäivästä. Lisätietoja löydät Yale-takuuehdoistamme.

Mitä teen, jos paristojen virta loppuu?

Yale Linus-lukon avaamiseen ulkopuolelta voi aina myös käyttää mekaanista avainta. Sisäpuolelta lukituksen voi avata Yale Linus -älylukossa olevaa vääntönuppia vääntämällä.

Yritän liittää näppäimistön Yale Linus –älylukkoon, mutta lisäämisessä tapahtuu jokin virhe näppäimistön päivityksen jälkeen

Osalla käyttäjistä on havaittu sovellusbugista johtuvia ongelmia näppäimistön lisäämisessä. Tällä hetkellä ongelman pystyy kiertämään yksilöllisellä resetointikoodilla. Tätä varten tarvitaan näppäimistön sarjanumero. Sarjanumeron pystymme selvittämään kyseisen resetointikoodin. Ota yhteyttä Yale kuluttajatukeen yale@abloy.com, muista sisällyttää mukaan näppäimistön sarjanumero.

Lukon automaattiavaus ei toimi, tai toimii viiveellä

Lukon automaattiavauksen toimintavarmuus riippuu suuresti käytetyn puhelimen Bluetooth-yhteyden ja sijaintipalveluiden toiminnasta. Jotkut puhelinmallit sammuttavat näitä palveluita pidentääkseen puhelimen akun kestoa, varsin Android-puhelimissa. Voit kuitenkin kokeilla näitä keinoja parantaaksesi automaattiavauksen toimintaa:

- 1) Bluetooth-välimuistin tyhjennys (Android). Välimuisti sijaitsee puhelinvalmistajasta riippuen hieman eri paikassa, mutta käytännössä se menee näin:

- Mene puhelimen asetuksiin

- Valitse sovelluskohtaiset asetukset

- Etsi järjestelmäsovellukset (saattavat olla esim. kolmen pisteen takana oikeassa yläkulmassa)

- Etsi aukeavasta valikosta Bluetooth

- Paina "pakota lopetus"-vaihtoehtoa

- Etsi "muisti" tai "välimuisti"-valinta

- Tyhjennä välimuisti ja tallenna muutokset

- Sammuta puhelin ja käynnistä se uudelleen välimuistin tyhjennyksen jälkeen

2) Puhelimen asetusten tarkistus:

- WiFi, ja Bluetooth täytyy olla aina päällä.

- Sijaintipalvelut täytyy olla aina päällä.

- Sovelluksella pitää olla lupa käyttää sijaintia "aina". Yleensä tämä määritetään sijaintipalveluiden alta puhelimesta riippuen.

- Käyttäkää sovellusta vähintään kerran päivässä, että puhelin ymmärtää sovelluksen olevan "usein käytetty".

- Akkukäytön optimointi pitää olla pois päältä Yale Access -sovelluksen osalta. Voit etsiä ohjeen juuri omaan puhelinmalliisi sen ohjeista tai esimerkiksi hakemalla Google-hakupalvelusta hakusanoilla ”android estä akun käytön optimointi” + oman puhelimesi malli. Huom. Yale ei vastaa hakutuloksista.

- Parhaan toimivuuden takaamiseksi tulkaa, ja poistukaa pääosin siitä ovesta johon Linus on asennettu ja haluatte automaattiavauksen toimivan. Tämä toki pätee vain jos on useita kulkuovia.

Älylukon turvallisuus

Voiko tekniikan hakkeroida?

Yale Access -tili on suojattu kaksivaiheisella todennuksella, mikä tarkoittaa, että käyttäjien on vahvistettava henkilöllisyytensä sähköpostilla tai puhelinnumerolla. Yale Linus -älylukossa on BLE (Bluetooth low energy) -tekniikan salaus, TLS-salaus ja 128-bitin AES-salaus, mikä vastaa pankkitason suojausta. Jos kadotat puhelimesi, voit poistaa Yale Access -sovelluksen ja kaikki virtuaaliset avaimet käytöstä milloin tahansa.

Yale-lukkojen turvallisuuteen on suhtauduttu vakavasti niiden alkuajoista, eli 1860-luvulta lähtien. Huolehdimme kaikin kohtuullisin tavoin siitä, että henkilötietojen ja kerättyjen tietojen luottamuksellisuus, eheys ja saatavuus käsitellään lainsäädännön ja parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Noudatamme alan turvallisuusstandardeja ja annamme riippumattomille kolmansille osapuolille mahdollisuuden tarkistaa sekä testata tuotteitamme. Turvallisuussyistä emme kuitenkaan tätä yksityiskohtaisemmin voi kuvata menetelmiä, joilla järjestelmämme ja asiakkaidemme tietoja turvataan.

Miten Abloy huolehtii Yale Linus -älylukon turvallisuudesta?

Suomessa Yale Linus -älylukon turvallisuudesta vastaa Abloy Oy.

Yale Linus on testattu Abloy Oy:n toimesta maassamme käytössä olevilla yleisimmillä ABLOY-lukkorunkotyypeillä, kuten LC100, LC102, 4190 ja LC190.

Yale Linus käytettynä yhdessä Abloyn mekaanisen lukituksen kanssa on turvallinen lukitusratkaisu.

Pystyykö Yale Linus -älylukon päivittämään ohjelmistopäivityksellä? / Miten päivitän lukon laiteohjelmiston?

Laiteohjelmistopäivityksiä julkaistaan säännöllisesti moottorinohjauksen, automaattisen lukituksen sekä yhteyden nopeuden ja luotettavuuden parantamiseksi.

Laiteohjelmistopäivitykset käynnistyvät automaattisesti, kun lukon omistaja muodostaa yhteyden lukkoon. Päivityksen aikana voit edelleen hallita lukitusta sovelluksen kautta. Laiteohjelmistopäivitykset kestävät noin 1–15 minuuttia. Varmista, että puhelimesi on lähellä lukkoa koko päivityksen ajan ja että puhelimen Yale Access -sovellus on auki. HUOMAUTUS: Laiteohjelmiston päivittämiseksi puhelimesi on oltava lukon Bluetooth-kantaman sisällä ja puhelimessasi on oltava Bluetooth-yhteys käytössä.

Tulevatko tietoturvapäivitykset automaattisesti vai pitääkö itse tehdä jotakin?

Yale Linus -laiteohjelmistopäivityksiä julkaistaan säännöllisesti. Yale Access -mobiilisovellus ilmoittaa sinulle saatavilla olevista päivityksistä. Päivitys käynnistyy automaattisesti.

Yale Access -mobiilisovellukseen julkaistaan myös päivityksiä säännöllisesti. Älypuhelimessa on yleensä oletusasetuksena, että sovelluskaupasta lataamasi sovellukset päivitetään automaattisesti.

Suosittelemme, että sallit Yale Access -sovelluksen automaattiset päivitykset puhelimessasi.

Kuinka voin itse huolehtia älylukon tietoturvasta?

Paras tapa huolehtia tietoturvasta on antaa Yale Linus -laiteohjelmistopäivitysten ja Yale Access -sovelluspäivitysten asentua Yale Linus -älylukkoosi ja puhelimeesi.

Yale Access -tili on suojattu kaksivaiheisella todennuksella, mikä tarkoittaa, että käyttäjien on vahvistettava henkilöllisyytensä sähköpostilla tai puhelinnumerolla. Yale Linus -älylukossa on BLE (Bluetooth low energy) -tekniikan salaus, TLS-salaus ja 128-bitin AES-salaus, mikä vastaa pankkitason suojausta. Jos kadotat puhelimesi, voit poistaa Yale Access -sovelluksen ja kaikki virtuaaliset avaimet käytöstä milloin tahansa.

Jos käytät lisätarvikkeena myytävää koodinäppäimistöä, muista säännöllisesti vaihtaa koodia.

 

Yale Linus -älylukon asennus oveen