Yalen historia

/Yale/yaleFI/YaleFI(OW2)/2017-Yale/About-us/1.%20Linus%20Yale%20banner.png

Yale on yksi maailman vanhimmista kansainvälisistä brändeistä ja yksi lukitusteollisuuden tunnetuimmista toimijoista. Yale on kehittänyt historiansa aikana merkittäviä keksintöjä, joilla on ollut tärkeä vaikutus koko lukitusteollisuuden kehittymisessä.

Alku

Yalen juuret ulottuvat aina siirtomaa-ajan Amerikkaan asti. Perhe muutti paremman elämän toivossa Pohjois-Walesista uuteen maailmaan. Muutamaa sukupolvea myöhemmin noin vuonna 1840 Linus Yale Senior alkoi kehittämään ja valmistamaan uudenlaisia korkean turvatason lukkoja. Hän erikoistui kalliisiin, käsityönä valmistettuihin pankkien käyttöön tarkoitettuihin lukkoihin.

Yale Junior

Yale Junior teki kokeita lukolla, jonka mekanismi pohjautui egyptiläisten yli 4000 vuotta sitten käyttämään mekanismiin. Vuosina 1861 ja 1865 myönnetyt patentit olivat varmistus Yalen onnistumisesta luoda merkittävimmän keksintönsä  - Yalen sylinterilukon. Linus Yale Junior vaikutti pysyvästi koko lukitusteollisuutta edistyksillä keksinnöillään.

Maailman valloitus

Saatuihin patentteihin, Yale-nimen arvostukseen ja puhtaaseen nerokkuuteen luottaen Yale Junior ja hänen kollegansa Henry Towne perustivat Yale & Towne -yrityksen vuonna 1868. Tällöin yritys työllisti 35 henkilöä. Yritys kasvoi laajentaen toimialaansa nostokoneisiin ja trukkeihin, ja vuonna 1879 lanseerattiin yrityksen ensimmäinen riippulukkojen tuotesarja. Myöhemmin Yale & Towne osti ovensuljinyhtiö Nortonin ja lukkovalmistaja H. and T. Vaughanin.

2000-luvun alussa yrityksen toiminta laajeni maailmanlaajuiseksi ja se työllisti yli 12 000 työntekijää. Elokuussa vuonna 2000 ASSA ABLOY -lukituskonserni osti yrityksen omistukseensa, ja tästä lähtien Yale on ollut merkittävä osa oviympäristöjen johtavaa brändiä.